Site logo

Andreas (40) har lansert noe helt nytt: – Handler om å ta vare på minnene

STOR TRO: Andreas Nordengen har nylig lansert en idé han har tro på at han etter hvert kan leve av. Foto: Christina O. Juelsen

40-åringen fra Berger har bestandig hatt en gründerdrøm. Nå håper han at hans nyeste idé kan bli det nye levebrødet.

– Dette segmentet her er helt nytt for meg, innrømmer Andreas Nordengen da Svelviksposten møter han på kirkegården i Svelvik sentrum.

Til daglig jobber han som digital markedsfører, noe han har gjort i flere år. 40-åringen har alltid visst hva han skulle bli og jobbet mot det. Likevel har han også alltid vært litt rastløs.

– Jeg har bestandig hatt en liten gründersjel i meg og tenker på ting hele tiden, forteller han.

Fra før av har Nordengen blant annet laget mange ulike nettsider og noen datingsider, som han har solgt. I tillegg driver han nettsiden «Egenart», som innebærer salg av kunst.

Nå har han imidlertid begitt seg ut på et helt nytt prosjekt, som går ut på noe ganske annet enn det han har gjort tidligere.

Startet tilfeldig

– Da tenkte vi at vi ville gjøre noe av det samme, bare litt annerledes, forteller Nordengen.

Det ble starten på ideen, som i dag har blitt til den nylanserte nettsiden «mimrelink». Det går ut på at man som gjenværende av noen som har gått bort kan opprette en profil på nettsiden og skrive inn noe om den avdøde personen.

– Det kan for eksempel være bakgrunn, hobbyer eller yrker. I tillegg kan man legge inn så mange bilder og videoer man ønsker, samt ulike linker. På den måte vil historien om vedkommende bevares videre, fordi det handler om å ta vare på minnene, forteller Nordengen.

Når profilen er sendt inn vil personen som opprettet den automatisk motta en QR-kode som kan festes på gravsteinen til den avdøde. Deretter kan alle, som besøker gravplassen, skanne koden med kameraet på mobilen og få opp informasjonen som ligger inne på profilen til vedkommende.

– Som besøkende kan man også legge til egne minneord. Alt som blir sendt inn blir sjekket av meg, slik at det ikke er noe som går ut automatisk. Jeg vil også gi beskjed til den som har laget profilen, for å være sikker på at det som blir lagt til er riktig. Derfor er sikkerheten og personvernet godt ivaretatt, forsikrer Nordengen.

FØRSTE OG ENESTE: Gravsteinen til Andreas Nordengens sin mor er foreløpig den første og eneste steinen i Svelvik og i hele landet som har en QR-kode. Foto: Christina O. Juelsen

Først ut i Svelvik

Til tross for at ideen ble lansert for en knapp uke siden, har han stor tro på at folk kan ha nytte av den.

– Da jeg var liten fantes det album med bilder, men de har gradvis forsvunnet. Folk i dag har stort sett alle bildene sine på telefonen, ettersom vi lever i en digital verden. Derfor mener jeg at dette kan være med på at man kan ta vare på minnene om de som ikke er her lenger, sier 40-åringen.

Selv mistet han og brødrene sin mor da de kun var 20, 16 og 10 år gamle. Det betyr at Nordengens barn ikke har de samme minnene og opplevelsene av henne som det de har. Derfor har han valgt å sette en QR-kode på hennes gravstein, som foreløpig også er den første og eneste steinen med en slik kode i Svelvik og i hele landet.

– Bildene vi har igjen av henne nå er kun noen få som henger på veggen hjemme hos oss. Det å kunne dra opp historien og de minnene vi har og fortelle den videre til mine barn via denne koden synes jeg er en god ting, påpeker 40-åringen.

Han understreker også at faren vil ligge på samme sted når han går bort.

– Da vil han få en profil på den samme brikken som allerede er her, slik at det gjøres om til en slags familieprofil, uten at man trenger flere chiper på steinen, forklarer Nordengen.

TAR VARE PÅ MINNENE: Ved å skanne koden, får man opp en profil av den avdøde på telefonen. Her kan man lese om personen, samt se bilder og videoer som er lagt inn. På den måten mener Nordengen man tar vare på minnene etter de som har gått bort. Foto: Christina O. Juelsen

Gikk raskt

40-åringen fra Berger er nå er i full gang med det nye prosjektet, og forteller at det ikke tok lang tid fra han startet til han kunne lansere.

– Det gikk veldig raskt, fordi jeg visste på forhånd hva jeg skulle gjøre. Derfor tok det ikke mer enn en måneds tid, men jeg vet ikke om det er bra eller dårlig, sier han og ler.

Han understreker at den plattformen han allerede bruker til andre prosjekter passet godt til det nye. Derfor var det enkelt for han å begi seg ut på noe ukjent. Likevel presiserer Nordengen at han ikke er ferdig, og påpeker at ideen alltid vil være under utvikling.

– Akkurat nå bruker jeg en leverandør som produserer brikkene for meg i Sande, men jeg ser for meg at jeg på sikt vil gjøre det selv.

Store ambisjoner

Selv om Nordengens mor sin gravstein er den eneste og første steinen med en QR-kode, har 40-åringen store ambisjoner om å nå bredt ut.

– Norge er første målgruppe, men jeg ser for meg at jeg etter hvert kan utvide til Danmark og Sverige og ha et skandinavisk firma.

Han innrømmer at det kanskje er ambisiøst, men påpeker samtidig at det er viktig å ha mål å strekke seg etter.

– Jeg har trua og har så langt bare fått gode tilbakemeldinger, sier han og forteller at det allerede er mange som har registrert seg og begynt å opprette profiler.

Målet er å kunne drive med dette permanent og si opp jobben han har i dag.

– Det kan godt hende det er meningen og at dette er skjebnen, sier han og smiler.

nb_NO